Husk! Prøv aldrig at gøre det her med hudorme


Der er lidt tvivl om, hvorvidt det er en god idé selv at presse hudorme ud, men det skal man helst lade være med (med mindre du bruger en speciel hudormefjerner). Der er dog enighed om følgende ting: Du skal ikke anvende fugtighedscreme eller make up, der er oliebaseret, som der er blevet nævnt tidligere. Porerne bliver mere tilstoppet end nødvendigt. Alternativet til oliebaserede produkter er vandbaserede produkter. Det er bestemt heller ikke en god idé at vaske ansigtet for meget – altså overvaske. Skrubbe for meget må man heller ikke. Dette medfører endnu mere produktion af det, hudorme består af, og det resulterer ofte også i irritation. Du vil i de fleste tilfælde først kunne se resultater efter flere uger eller måneder, hvis du ikke bruger de helt rigtige produkter.

Det mere tekniske om hudorme

Det tekniske om hudorme

Vidste du, at hudorme på fagsprog ikke hedder hudorme? Det hedder faktisk åbne komedomer. Dette er en form for acne (akne) – der er tidligere blevet skrevet om uenigheder omkring forskellige metoder her på siden, men der er en generel enighed om, at hudorme er det, der danner grundlaget for bumser samt akne. Generelt er det genetisk, om man får akne eller ej – det samme gælder nogenlunde for hudorme. Rent teknisk, så kommer hudormene frem, fordi der er en ekstra produktion af talg i talgkirtlerne, du har i huden. Denne ekstra talg bliver ophobet – derfor tilstoppes porerne i huden – derfor dannes hudormene.

Typer af hudorme

Hudorme er det første stadie i udviklingen af akne. Disse kommer typisk i forbindelse med puberteten – der er fordi, hormonniveauerne bliver anderledes. De ændrer sig altså drastisk. Hvis vi kigger tilbage på det forrige afsnit, så stod der, at talgen bliver ophobet. Derefter dannes der en slags kugle, der blokerer porerne. Der findes, som du nok ved, to slags hudorme. De er hvide or sorte. De sorte hudorme er sorte prikker på eksempelvis næsen. Hudormene bliver sorte, når de kommer i kontakt med ilt. Dette sker, fordi poreåbningen sidder på hudens overflade. De hvide hudorme er også kaldet lukkede hudorme, og disse kan man som tidligere nævnt ikke altid se. Typisk kan man dog se dem som en hvid prik. Disse er lukkede, fedtet fra huden kan ikke komme ud, og de kommer ikke i kontakt med ilt, derfor bliver de ikke sorte. Der er også tidligere blevet nævnt, at hudorme typisk kommer på næsen, og dette skyldes selvfølgelig den store koncentration af talgkirtler i det område. Hudorme på næsen forsvinder dog typisk med alderen.

Årsagerne til hudorme på kroppen

Alle mennesker producerer talg, og hudorme kan typisk finde i alle hudtyper. Hudorme forekommer dog hyppigere hos folk med fedtet hud. Fedtet hud er lig med en for stor produktion af talg. Hormonet DHT (i puberteten) har den største indflydelse på produktionen af talg (hudorme). Hvis man ikke renser ansigtet, så er chancen for at få hudorme meget større. De døde hudceller samles, hvis ansigtet ikke bliver renset. Husk dog, at det man tager på i løbet af dagen, det skal også af eller ud igen. Det sammer gælder for voks til håret, selvom det ikke har noget med hudorme at gøre. Det er nemlig skadeligt for håret – det kan du læse mere om andre steder.

Vi har også skrevet en artikel hvor vi giver 7 gode råd til at fjerne dine hudorme hurtigt og effektivt.